Jo també sóc un nou pobre (1)

Vaig educar-me pensant que vivíem en una democràcia exemplar i que tots érem iguals i teníem els mateixos drets. Periodista de vocació, vaig començar a fer col·laboracions en petites ràdios i a la premsa local, on finalment vaig anar a parar, formant part de la redacció de l’Independent de Gràcia durant quatre anys. Fa cosa d’un any vaig decidir deixar Barcelona, la meva ciutat de naixement, per buscar sort a Finlàndia però finalment vaig haver de tornar. Ara, sense feina, sense atur (era autònom) i sense accés a beques per estudiar em trobo amb uns ingressos mensuals que ronden els cent euros (si hi ha sort) i depenc d’allò que els meus pares puguin donar-me de tant en tant. Em dic Èric Lluent, tinc 25 anys i, sí, sóc un nou pobre, cosa de la qual no m’avergonyeix parlar (només faltaria!).

La frustració i la impotència davant d’un sistema polític basat en l’amiguisme i el privilegi fan que cada matí pensi en fotre el camp d’aquí el més aviat possible. A més, com a periodista, penso sovint en la responsabilitat de tots aquells professionals que es vénen a les empreses privades (totes elles subvencionades pel poder) explicant històries manipulades i interessades, sense cap mena d’independència ni criteri (parlo de la majoria de notícies que englotim dia rere  dia).

Formo part de la Generació Perduda, aquells joves de vint-i-pocs que ens hem quedat a la cuneta d’una societat que cada cop veiem menys nostra i que identifiquem com l’enemic. Per a nosaltres ja no hi ha futur a Catalunya. Les nostres vides no han estat truncades per una guerra civil o una dictadura. A nosaltres ens ha matat el “millor sistema econòmic i polític de la història”, com diuen a les escoles i universitats.

El que no entenc és com els polítics d’aquest país (sigui quin sigui el seu color) poden dormir amb la consciència tranquil·la. Espero no entendre-ho mai.

Traducció. [CAST]

Me eduqué pensando que vivíamos en una democracia ejemplar y que todos éramos iguales y teníamos los mismos derechos. Periodista de vocación, empecé a hacer colaboraciones en pequeñas radios y la prensa local, donde finalmente fui a parar, formando parte de la redacción del Independent de Gràcia durante cuatro años. Hace cosa de un año decidí dejar Barcelona, mi ciudad de nacimiento, para buscar suerte en Finlandia pero finalmente tuve que volver. Ahora, sin trabajo, sin paro (era autónomo) y sin acceso a becas para estudiar me encuentro con unos ingresos mensuales que rondan los cien euros (si hay suerte) y dependo de lo que mis padres puedan darme de vez en cuando. Me llamo Eric Lluent, tengo 25 años y, sí, soy un nuevo pobre, algo de lo que no me avergüenza hablar (¡sólo faltaría!).

La frustración y la impotencia ante un sistema político basado en el amiguismo y el privilegio hacen que cada mañana piense en dejar el campo de aquí lo antes posible. Además, como periodista, pienso a menudo en la responsabilidad de todos aquellos profesionales que se vienen a las empresas privadas (todas ellas subvencionadas por el poder) contando historias manipuladas e interesadas, sin ningún tipo de independencia ni criterio (hablo de la mayoría de noticias que engullimos día tras día).

Formo parte de la Generación Perdida, aquellos jóvenes de veinte y pocos que nos hemos quedado en la cuneta de una sociedad que cada vez vemos menos nuestra y que identificamos como el enemigo. Para nosotros ya no hay futuro en Cataluña. Nuestras vidas no han sido truncadas por una guerra civil o una dictadura. A nosotros nos ha matado el “mejor sistema económico y político de la historia”, como dicen en las escuelas y universidades.

Lo que no entiendo es como los políticos de este país (sea cual sea su color) pueden dormir con la conciencia tranquila. Espero no entenderlo nunca.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

67 respostes a Jo també sóc un nou pobre (1)

 1. Per trencar el gel es un gran article!! espero poder aportar la meva historia en breu !!! SALUT!

 2. eduard sales ha dit:

  Èric, for el camp. No ho dubtis. I sort, molta sort, company!

 3. jordicoly ha dit:

  Si molt bon article i molt bona historia, la resposta final és evident no? Dormen tranquils perque mentre estiguem pagant un cos de policia que ens vigili, mentres ells tinguin els poder, els diners i vegin que els joves desplaçats a la cuneta de la sosientat no hi fem re, perque haurien de dormir intranquils? No podem dormir tu i jo indignats, pobres i sense reacció?? Dons ells ho fan amb les butxaques plenes i tranquils de que la resta son gent com tu i com jo.

 4. Lluís ha dit:

  No ens ha d’avergonyir dir que som pobres, només faltaria. Podem perdre nòmines i treballs, però no la dignitat dels pobres. Jo també m’he anat empobrint a poc a poc, i darrerament molt més. Crec que els nostres governants es mereixen sentir com ens reivindiquem com a pobres. Que sàpiguen que tenen un poble empobrit, i que pensin (si és que poden pensar).

 5. helena ha dit:

  Em sap molt greu aquesta situació absolutament vergonyosa per la manera com hi hem arribat.
  Tingues esperança, segur que trobaràs feina. Ets jove i tens coratge.

  Una abraçada!
  Faré difusió al meu blog, per si pot servir de quelcom.

 6. helena ha dit:

  Tinc familiars propers que estan a punt de marxar a Xile, almenys per uns anys. Doncs aquí la situació com molt bé dius s’ha fet insostenible.

  • Èric Lluent ha dit:

   Gràcies Helena! La meva història és només un exemple i, com sempre dic, mentre tinguem menjar i on dormir, la resta ja vindrà. Segur que hi ha gent passant situacions molt més adverses que la meva. Però del que es tracta és de parlar-ne, d’explicar-nos, de fer-ho visible al món ja que ha quedat demostrat que ningú ho farà per nosaltres. I a més, hem de sortir de l’armari de la pobresa, ja que sembla que ens hagi de fer certaa vergonya.
   Seria molt interessant que els teus familiars expliquessin la seva històra del perquè marxen a Xile. Si s’animen que m’ho passin amb una fotografia a elsnouspobres@gmail.com 🙂
   Salut i gràcies per la difussió!

   • Te escribo desde México en el estado de Veracruz.
    Mira Eric. aquí también tenemos un desempleo terrible, aunque la estadística oficial dice que es de 5.8%, no es verdad. El porcentaje real no podría ser menor al 10%.
    Sin embargo, la magnitud del nuestro país y sus economía tan diversificada hace que la gente con preparación académica o un oficio bien aprendido, tenga más posibilidades de encontrar o desarrollar una actividad productiva. En México no es fácil hacerse de la ciudadanía, pero puedes conseguir un permiso de trabajo si cumples los requisitos de un buen nivel educativo. Siempre serán bienvenidos, sobre todo nuestros hermanos de España o Cataluña. México se beneficiaría y ustedes también. Si logras ingresos por 1800 euros mensuales aquí, ( nada descabellado con tú educación) vivirían como si lograran allá 2300 E. por la paridad de poder de compra.

   • maria jose ha dit:

    Hola, a mi si en fa vergonya que la gent que en coneis sen entere de la situasio que tinc, als pobles petits encara damunt sen alegren del mal dels altres, i vas demanat favors per que et donen feina i et van tancant totes les portes, jo tambe estic pensant en agafar als meus fills i anarsen algun lloc que no es conega ningu i poder anar a demanar menjar a caritas o alguna institucio, ojala tinguera jo la forza que tens tu i puguera sortir del armari, soc cobarde

 7. Claudia ha dit:

  Jo també sóc nova pobra Èric: sobrevisc amb una mica més que tu, uns 500€, però pago els autònoms cada mes (uns 200€), ja que tenim un sistema de seguretat social tan rígid que ens obliga a cotitzar la mateixa quantitat independentment de quina sigui la nostra facturació. He tornat als anys cinquanta i depenc dels ingressos de la meva parella (i per sort tinc la seguretat de tenir uns pares al darrere que poden respondre).

  Sóc la Claudia, tinc 29 anys i sóc arquitecta. He estudiat una carrera de nou anys i tinc dos postgraus d’especialització en restauració i rehabilitació d’edificis. Parlo anglès i italià, he viscut un any fora, però com tu tampoc trobo feina. Estic engegant un projecte propi amb una companya, perquè veig que ara mateix és l’única manera d’aconseguir uns ingressos.

  He treballat durant cinc anys com a becària a diferents despatxos d’arquitectura, també a la Generalitat, amb un conveni signat per l’Universitat Politècnica de Catalunya (pública), que no comptabilitza per a la seguretat social (per tant jo tampoc he tingut cap mena d’atur ni prestació).

  Explico tot això perquè com tu crec que hem de començar a denunciar aquestes situacions (que considero denunciables) i perquè és una situació compartida per la majoria dels meus companys de carrera. Espero haver aportat el meu granet de sorra, Èric i tothom. Hem de tenir esperança i fer el que estigui a les nostres mans per canviar el sistema, ja que en un futur serà el nostre sistema.

 8. Marta ha dit:

  Jo sóc gran, encara estic treballant i cotitzant però veig que la cosa està molt negra, realment. Tinc 55 anys i pensava que podria viure molt bé dels meus estalvis però les coses han canviat molt, hem d’estalviar per quan no tinguem autonomia física i evitar ser una càrrega pels nostres fills. Hem d’estalviar també per poder ajudar els nostres fills i els nostres nets si és que els poden tenir. Com a mare, m’angoixa enormement pensar que els meus fills no es poden guanyar la vida tot i la seva preparació i formació. Crec que aquesta situació és deplorable i diu molt de la incapacitat de la nostra societat per fer front a un problema enorme de deute econòmic que a més a més, deixarem als nostres fills. Us animo del tot, marxeu, manifesteu-vos i crideu perquè no hi ha res més trist en una societat on els joves no hi tenen cabuda professional. Ho pagarem molt car. Sindicats i pataronals a la picota !!!

 9. coche ha dit:

  La culpa no es tuya. La culpa es de los que mandan, que quieren que las cosas sean así. Y no me refiero a los políticos, que son simples marionetas bien pagadas para que tengamos la ilusión de que podemos decidir algo. Me refiero a los que realmente manejan el cotarro: empresarios, banqueros, grandes constructores,… Toda esa gente quieren que esto sea así, y no les interesa cambiarlo. Somos sus esclavos, y desafortunadamente no me parece que haya solución. Será necesario que mucha gente empiece a pasar hambre de verdad hasta que se levanten contra toda esta injusticia. Y todo esto te lo dice alguien que está bien colocado, con un buen sueldo y estabilidad. Más que indignante, es inhumano.
  Perdonad que no os conteste en catalán, lo entiendo pero no lo hablo.
  Anim i s ort per a tots.

 10. caspós ha dit:

  Hola Èric, jo ja fa temps que no parlo català (perdoneu les errades orotgràfiques), ara mateix sóc a Alemanya, el cas és que amb 22 anys sóc ingenyer, he estudiat a Escòcia 4 anys, i no trobo treball en lloc, no he parat de mourem des de que vaig acabar la meva carrera.

  Tinc molt clar que no em falten capacitats ni ganes, pero el sistema ens ha enganyat. Ara encara depenc dels meus pares i la societat fa que em senti malament, inútil. De fet estic estressat, molt estressat, molt més estressat que mai, tant que el meu cos s´ha resentit. Mai havia tingut caspa ni res semblant, ara veig com dia rere dia pell morta cau del meu cap! llegir les teves paraules em fa sentir que hi exsiteix un factor comú en tots els joves catalans.

  Hem de fer alguna cosa.

 11. Sebastia ha dit:

  Animo noi, pero…
  Tu dices: “Fa cosa d’un any vaig decidir deixar Barcelona, la meva ciutat de naixement, per buscar sort a Finlàndia però finalment vaig haver de tornar. Ara, sense feina, sense atur (era autònom) i sense accés a beques per estudiar em trobo amb uns ingressos mensuals que ronden els cent euros (si hi ha sort) i depenc d’allò que els meus pares puguin donar-me de tant en tant.”
  Vale, la vida es un riesgo, donde cada uno elige los caminos, el como, elegiste una carrera a base de tus gustos, elegiste salir de Barcelona he ir a Finlandia (cuantas posibilidades tenias de existo ? ), y propones becas para mantenerte, no se… me da que pensar, no es justo estar sin trabajo, en eso estoy muy de acuerdo como parado que estoy. Pero hombre creo que esas palabras que dices también son tu condena, dependes de TU MISMO, para salir adelante. Eres tu el que debe decir basta ha esto, no esperar a que alguien te de una beca o ganar el Euromillon. Lo bueno de los Blogs es que de dejan expresar, pero también dejan opinar.
  Nada va a cambiar en España, la magia no existe, estamos pagando una factura en la que todos tienen acciones, seguramente mas culpa tendrá el gobierno, un presidente o otro, una ilusión etc. Pero las consecuencias son estas, y las cosas no van a mejorar por solo desearlo ahora ese peso esta en cada uno de los habitantes de Catalunya y de España, el gobierno se convirtió en un aliado de los Bancos, sea el psoe pp o ciu etc etc… pero porque muchos caminos para elegir no hi ha….

  • Èric Lluent ha dit:

   Lo de la beca venía a cuento de que este año para matricularme en la universidad pública y hacer siete asignaturas me pedían 1.400 euros… No pueden haber este tipo de filtros económicos para que la gente que realmente desea estudiar. Salut!

 12. Pues ya sabes, libro de botánica, cuchillo y ¡al campo, que la vida son dos días! Eres una víctima del sistema, como todos, pero no por no tener dinero, si no porque crees (estúpidamente) que dependes de él. El dinero no se come, ni se bebe ni se respira. No dependemos de nadie, cada uno es perfectamente capaz de buscarse la vida, pero es mejor si no nos la pasamos peleándonos (¡ojo!, no digo que sea mejor que colaboremos, la participación puntual de uno sólo en un libro de botánica puede ayudar a mucha gente, pero la obsesión por la colaboración de la sociedad (la cual es el conjunto de seres sociales, por definición colaborativos) está llegando a un punto enfermizo e insostenible). No pretendas colaborar con un sistema en el que no cabes y que además no te quiere. Desde que la palanca tiene nombre este tema de la participación ha sido la “lacra” de la que las personas se han querido desprender. El dinero no incrementa tus posibilidades, tan sólo facilita las cosas (desde un punto de vista materialista). Con esto quiero decir que es muy cómodo quedarse a esperar que alguien te invite a su casa a conversar y comer, mientras se entretiene uno quejándose de la envidia a los cuatro vientos, pero esto ya habŕas adivinado que no es digno. No sólo porque es estar virtualmente muerto, si no además porque te quejas a una gente que tiene el mismo problema que tú, no al que tiene la solución, consiguiendo únicamente alimentar en ellos la psicosis que ahora mismo sientes, quizás, a ver si adivino, en un intento de utilizarlos como medio para llegar al causante último (despreciable, el causante último vive en una isla que flota en el aire, tiene forma de gato, es de color amarillo y sordo).

  En conclusión, deja de ceñirte a lo que sabes hacer porque así sólo eres un engranaje más, sin eje, pero un engranaje que gira y gira. Si quieres ampliar un poco tus grados de libertad prueba a abrirte un poco y husmea un poco (que aunque la curiosidad matara al gato de alguien alguna vez, es como el baño, que una vez al año no hace daño)… http://www.hacesfalta.org/

  Más información aquí.

  • Por cierto, ¡enhorabuena por los 118 toques en meneame! Por cierto, aprovecho para corregirme, el gato no es que sea sordo, es que tiene problemas de autoestima y siempre hace lo contrario de lo que le piden… en fin,
   Slut e bona cera!

 13. Maribel ha dit:

  Controlar el dèficit és, senzillament, una bogeria.
  Suposa paralitzar l’economia, perquè els gastos reduïts es convertixen, en un futur, en una disminució d’ingressos per a les Administracions públiques, amb la qual cosa de nou han de reajustar el dèficit, i així contínuament.
  + RETALLS = –CONSUM = + PARATS = +CRISIS.
  Les ordes de control del dèficit vénen donades principalment per Alemanya, la “Caparra d’Europa”, perquè quant pitjor estem els altres països i més ens puja la prima de risc, més favorable la tenen ells (tant, que fins i tot els paguen per sol•licitar préstecs); també influïxen els “taurons empresarials”, perquè, a mesura que creix el nombre de pobres, més concentrat estàn els diners en unes poques mans.
  No cal oblidar que els diners que passa a les grans fortunes, no es queda a engrossir l’economia del nostre país, sinó que va a parar a paradisos fiscals, mentre que uns salaris decents per a tots, uns servicis públics ben gestionats, sobretot sanitat i educació, així com les ajudes socials, creen i mouen una economia interna del país que la gaudim tots.
  Si el nostre Govern només es preocupa a controlar el dèficit, ens sumirà a tots en la pobresa.

 14. esviel ha dit:

  No dic que no tinguis raó però els que ja som vells venim d’una situació en la que hi havia feina i fins i tot hores extres,però no teniem calefacció a casa,una estufa de gas en el millor dels cassos,no teniem frigorífics,anàvem a comprar cada dia,el nostre consum eléctric era el de les bombetes de llum, no feiem servir mocadors de paper,no tothom tenia telèfon,envejava els que tenien vespino i jo anava amb bici,estudiavem a les nits, no teniem diners per anar a sopar amb els amics,donàvem la setmanada a casa . A les cases no teniem escalfador i escalfavem aigua en un cubell per rentar-nos,la roba es rentava a mà, tampoc compràvem paper higienic,reciclàvem el diari. No estic dient res que no m’hagi passat personalment.
  I repeteixo que tens raó en moltes coses que dius però ¿som tan pobres?.

  • Èric Lluent ha dit:

   Abans d’obrir aquest blog vam reflexionar sobre aquesta qüestió. Som realment tan pobres? I la nostra conclusió (que finalment ens va fer decidir per posar en marxa aquesta iniciativa) és que sí. La pobresa no és una competició. Hi ha gent que ho està passant mil cops més malament que nosaltres a d’altres països però no per això hem de deixar de denunciar les injustícies de casa nostra. Com ja he comentat anteriorment, jo menjo i dormo a casa. Però tots plegats estem anant cap a un camir que ens converteix en nous pobres perquè ens hem quedat sense oportunitats, sense recursos econòmics i sense esperances de futur al lloc on vam néixer, vivint de la caritat dels nostres progenitors.

 15. Sincerament, hi fa falta una revolució. No bassada en la violencia, sino en la rao. Avui en día, els dessitgos de pau i prosperitat son extessos a tot el mon mes que mai, en camvi els pol’litics ja estan dissenyant la guerra que ens traurá de la crisis.
  Cuant ocurreixca aquesta guerra, deuría servir-nos per donar-nos conter, d’una volta per totes, que ens manipulen. Que les persones en contra de la guerra de Irak, el 98%, no varem ser tenides en compter, per molta protesta que hi fem. Aixi que fa falta algo més seriós que una protesta.
  Es necessari.
  L’únic que han de fer els bons per que el mal triomfe es no fer res. En aquestos temps, ens han donat el dret a la pataleta, i aixo es el mateix que no fer res.

 16. jl ha dit:

  El problema de la situación no tiene un nombre tan sencillo como: crisis. Durante los años de bonanza económica, seguían existiendo pobres (nuevos y viejos) sólo que no los veíamos.

  La situación actual se resumen con otro nombre más complejo: capitalismo.

 17. Jordi ha dit:

  Yo tengo 27 años, he nacido, crecido y estudiado en una capital de província catalana, y también me siento estafado. He tenido la suerte de no tener falta de trabajo nunca (estudié una ingeniería, y parece que hay poco paro o ninguno), aunque lo que sí que padezco, padecemos, son condiciones precarias.
  Estudia una ingeniería (o cualquier otra carrera), acábala entre los 3 mejores de la promoción (qué importa, nadie lo aprecia), aprende dos lenguas extranjeras, habla 2 de tu país, sácate un máster, nunca engañes, nunca robes, nunca cojas algo que no te corresponda, vamos haz todo lo que te dijeron que hicieras bien desde pequeño. ¿Para qué? A los chorizos, a los sinvergüenzas, que no hablan lenguas, que no tienen idiomas, que nunca se sacrificaron, a esos se les premia en esta vergüenza de país. Y por otro lado, aunque he trabajado en el extanjero un año “de lo mío”, me parece insultante tener que irme de mi país para prosperar, porque quieras o no, irte a estas edades es perderte los mejores años con tus amigos de toda la vida, y tristemente los últimos de tus padres o abuelos.
  Espero que algún día la paguen los que la han hecho, están haciendo daño a demasiada gente, tienen muchas probabilidades que alguno no opte por quejarse por Internet como nosotros.
  Saludos.

  • Jordi ha dit:

   He dicho dos veces lo de “no hablan lenguas”, perdonad, pero realmente cuando veo a tanto inepto chupando del estado mientras otras personas luchan por vivir en un cuchitril aún habiendo hecho “lo correcto”, me pierdo y ya ni bien escribo.

 18. enric camasa vidal ha dit:

  Eres un pobre incomunicado. Solo te entenderán tus vecinos. El mundo es muy grande para renunciar a entenderte con él.

 19. Ismael ha dit:

  Jo soc l’Isma, tinc 22 anys, informatic, no trobareu cap accent al meu comentari per que em trobo lluny de catalunya, fart de no guanyar gaire mes de 900 eur al mes en temps de bonanca vaig fugir a la illa esmeralda en busca de un bon treball al 2010, ara cobro bastant per sobre dels 2.000 al mes, aqui em recorden sovint com de valios es el meu treball, faig la meva feina amb goig.

  Jo no soc un nou pobre, simplement soc un desterrat per desicio propia, no se pas quan podre tornar a buscar un treball digne a catalunya, pero no sera pas aviat, mentrestant seguire en aquest pais que en teoria esta “pitjor que espanya” anyorant la meva terra.

 20. maria eugenia ha dit:

  Lo siento mucho, pero por tener una carrera, el máster que se quiera o incluso un doctorado, y hablar idiomas, la sociedad no te debe nada. Es un error enorme que nos hayan querido meter en la cabeza esto. No es culpa nuestra, porque nos enseñaron que era así, pero es falso, como puedes observar.

 21. pacus ha dit:

  si, eres pobre, lo dices como si una persona como tú no pudiera ser pobre y tuvieras un caché y un glamour

  • Èric Lluent ha dit:

   Vaya! Espero que en ningún fragmento de mi texto se desprenda esa idea. Caché y glamour nunca me han definido mucho! 🙂
   Para aclarar, creo que la primera prioridad de cualquier gobierno debería ser la de hacerse cargo de la gente que vive en la calle, pasando hambre, frío y en condiciones inhumanas. Esos pobres que ya han perdido todo contacto con la sociedad y la miran desde las aceras de nuestras ciudades.
   Casi todos los jóvenes y no tan jóvenes de hoy en día corremos riesgo de exclusión. Teniendo en cuenta la clase social a la que pertenezco tengo algunos números. Espero haber aclarado.

 22. carlos ha dit:

  dales les gracias a tus padres y a las dos anteriores generaciones de catalanes y españoles, por vivir en un pais feodal, y tu tambien tienes parte de la culpa por creer lo que te cuentan! PIXAPINS!

 23. Carmenchu ha dit:

  TAMBÉ VAIG A FER UN LLOC EN EL MEU BLOG, EN ESPANYOL. Últimament va està rebent molts visitants gràcies a aquest post: http://creciendoenlaentrega.blogspot.com/2012/01/investigador-y-doctorando-con-sindrome.html

 24. cracksan ha dit:

  Mira Eric,

  Potser no formo part d’aquesta generació perduda que tan agrada als mitjans anomenar i reanomenar i sobre la qual es dirigeix tota la compassió possible (ja rondo quasi els 30) però la nostra generació i, com nosaltres, l’anterior i l’anterior van haver de passar penúries de més o menys transcendència.

  Jo era d’una generació a qui se’ns havia dit que si et dedicaves a les noves tecnologies no et faltaria feina ni un bon sou i tot i que això primer va ser cert, la segona part no s’ha acomplert ni crec que s’acompleixi. També vaig fer els meus dies a l’extranger, concretament 5 anys, però això també em va fer adonar de moltes coses sobre qui era jo i quina relació tenia amb les meves arrels.

  Els meus pares van ser d’una generació que va viure sota el jou del franquisme, que van haver de treballar com bèsties per haver de comprar un pis i que van veure com, poc a poc, la classe mitja es diluïa en una nova classe que passava penúries per arribar a fi de mes.

  Els meus avis van patir una post-guerra i van passar gana mentre germans i cosins passaven la juventut primer en els front de l’Ebre i després en camps de concentració. No ho van tenir gens fàcil però van tirar endavant.

  I així podria anar tirant enrere i enrere generació rera generació, perque ningú ho ha tingut fàcil en aquesta vida.

  Entenc que la vostra generació estigueu frustrats i emprenyats però no suporto veure com molts de vosaltres voleu capitalitzar la compassió de tota la societat com si fossiu els més desgraciats del món.

  Sense voler treure’t la raó, crec que és hora de que tots ens apliquem una dosis de realisme, per entendre en quin món vivim i com aquest no sempre equival al que voldríem viure. És llei de vida.

  Sort.

  • Èric Lluent ha dit:

   Sincerament, no veig per enlloc la compassió de la qual parles. L’únic que veig és ofertes de feina cobrant 400 euros en negre i currículums tirats a la paperera. No és qüestió de quina és la generació que ha passat més penúries. No em canso de repetir que això no és una competició. I com hauràs pogut observar ja han participat en aquest blog persones de diferents generacions. Jo parlo de la meva que és de la que puc parlar, res més. ´
   No és que no ho tinguem fàcil, és que no tenim res. Res. Però bé, si consideres que és un cicle natural i que ho hem d’entomar sense més, doncs no hi estic d’acord.
   Crec que no has entés la voluntat d’aquest blog. Jo no suporto que ens acusis de capitalitzar la compassió de la societat de forma infundada. De compassió en necessitem zero. I de fer peneta encara menys. Tan sols volem ser considerats com a persones vàlides per formar part d’aquesta societat.
   Salut!

   • cracksan ha dit:

    Segurament no us he entès, no. Com tu dius, cadascú parla de la seva generació però és que, a més, l’entorn en el que un creix el condiciona molt en la manera de formar-se com a persona i d’entendre el que és l’individu i la societat.

    Dos matissos respecte a la teva resposta. U, de debó que no teniu res? I dos, de debó que no sou persones vàlides?

    No tot és etern Eric. Caiem per tornar a aixecar-nos. I sí, ens fem mal… però, a vegades, és millor mossegar-nos el llavi i apretar les dents, que no pas plorar i esperar a que vingui el pare.

    Com deia Ovidi:

    “Apreta fort les dents, apreta els punys, infla’t d’aire els pulmons, obre bé els ulls, fes treballar bé el cap, controla el cor. No tanquis mai la boca, crida ben fort. Deixa’t anar, dona’t tot tu.”

    Un cop més, sort.

  • Èric Lluent ha dit:

   Contesto aquí, perquè el blog no m’ho deixa fer a la teva última resposta. Quan dic “res” em refereixo a oportunitats laborals. Parlo per mi i per les persones del meu entorn. Has d’entendre que tenir ingressos 0 (o simbòlics) des de fa mesos mina a qualsevol persona, més si estàs acostumat a participar de tota mena de projectes, tenir idees, somnis.
   El blog és només una via d’expressió i de documentació d’aquestes situacions. No pretén ser una resposta absoluta al que estem vivint. No és l’única via per la qual apostem. És evident que totes les persones que fins ara hem escrit dediquem els nostres esforços a buscar vies de sortida i cercar el nostre espai per desenvolupar-nos dins d’aquesta societat. Però, creu-me, davant nostre tenim un mur que és molt difícil de superar.
   Jo ja entenc que no tot és etern, però si vivim en un estat democràtic i social aquesta mena de situacions no haurien d’existir. No dic que haguem de viure subvencionats per l’estat però, quan les coses anaven bé, els gestors d’aquest estat van invertir en el nostre futur o en el seu? Van decidir apostar per crear nous sectors d’innovació o es fan aferrar al negoci del totxo tot i saber que la bombolla petaria? Mira quants polítics, de tots els colors, estaven montats en el negoci immobiliari…
   En certa manera comprenc el que dius però no entenc perquè interpretes les nostres històries com una mostra d’un suposat victimisme que no porta enlloc.
   Quan cau un banc tothom en parla. És portada als diaris, telenotícies. És molt greu. Tothom està preocupat. Quan cau la gent, resulta que aleshores forma part del que és previsible i és situació natural de la qual ens n’hem de sortir tot sols. Sense més. Sense qüestionar-nos perquè hem arribat aquest punt i qui és el responsable. No hi estic d’acord.

 25. M ha dit:

  Hola, yo tengo dos carreras universitarias de 5 años cada una, y eso no me asegura nada. Necestias conocer gente, o tener mucha suerte. Ser muy bueno es malo ya que los jefes temen que sepas más que ellos.
  Sigue buscando, especialízate en algo, y vete fuera, Alemania, un país de habla inglesa…la única solución es seguir buscando y punto.
  Haz un blog diferente, que te pueda servir como trabajo, etc.
  Bonne chance

 26. Èric Lluent ha dit:

  http://www.ericlluent.com 🙂 espero que te guste! Este blog no es el centro de mi vida, solo una plataforma que creo que puede ser interesante para muchas personas.
  A seguir buscando, sí, pero creo que también debemos seguir denunciando.
  Saludos y gracias por comentar!

 27. DaNI ha dit:

  “Somos producto de nuestra sociedad”, se me ha venido esta frase a la cabeza tras leer tu historia y es que mas o menos estoy en tu misma situación ( también pertenezco a ese 40-50% de jóvenes en paro). Durante los últimos años me han catalogado de “nini” (aun teniendo estudios) y estoy dentro de la “generación sin futuro?”, no recuerdo si se dice exactamente así pero cada vez que hablan de esta generación parece que tenemos la culpa de nuestra situación (es lo que siento o me hacen sentir). Nosotros somos la generación mas preparada a nivel de estudios y también somos los que menos futuro tenemos. No se en que hemos fallado, que hemos hecho para merecer este futuro tan negro pero lo que si se es que nos tocara arreglarlo así que animo, no te rindas. Me ha gustado mucho tu artículo y gracias por poner la traducción al castellano. Saludos.

 28. AMG ha dit:

  Les democràcies no poden conviure amb l’esclavitud.
  Els treballadors de les democràcies occidentals, els seus sindicats i els seus partits, no són, ni han sigut, ni es plantegen ser, solidàries amb les poblacions obreres sotmeses de l’Àsia, ni de Sud-Amèrica, ni d’Àfrica, i aquesta gravíssima mancança porta l’esclavitud a occident. Tenim per exemple el Sr. Obiols del PSC, eurodiputat , que es dedica a repartir diners per Centre-Amèrica i es sent tot un Rei Midas, i que quan en un debat algú planteja les situacions de risc de marginació social simplement aconsella acudir a “Càritas”. (És una anècdota autèntica que exemplifica la perversió dels antics valors que han sigut el fonament de la democràcia moderna).

  Fixem-nos que els governs europeus, espanyol i català, siguin de “dretes” o “esquerres” es plantegen animar la contractació juvenil a base de rebaixar sous, prestacions socials, etc., en definitiva donar facilitats als empresaris sense tenir en compte que aquest jovent serà utilitzat com a “competència” d’aquelles indústries o centres productius on encara queden retalls dels sous antics, de les prestacions socials en desaparició. Jo no soc empresari perquè no tinc cap projecte empresarial que no sigui estendre el mal en benefici propi.

  Ningú planteja la necessitat d’una política duanera europea que obligui a la millora de les condicions laborals i polítiques dels asiàtics i alhora protegeixi les classes treballadores de les democràcies. I no és simplement per manca de coratge dels polítics, que també, sinó perquè forma part de l’estratègia de les partitocràcies que han usurpat les democràcies.

  Molts dels comentaristes del blog proposen solucions personals. espavila, mou-te, emigra… Ningú planteja camins col·lectius que són els únics que porten a l’èxit de debò. Aquest és el mal del país, la debilitat institucional de les organitzacions pretensiosament democràtiques: partits, sindicats, organitzacions empresarials, col·legis professionals, etc.

 29. Papellona ha dit:

  Soy una persona mayor, por lo que no se escribir correctamente catalán, no lo aprendí en la escuela, Hay una cuestión que me ha preocupado desde hace mucho tiempo, Porque los estudiantes han estado callados tanto tiempo . Ya se, creo que se sentían ricos, pero lo eran realmente. Como se puede vivir en un sistema y no efectuar quejas, como se puede vivir en un sistema y no pensar en otra posibilidad. Para que los ricos vivan estamos los pobres, que somos la mayoría, ademas pobres sin ideas, a los que cuando la moda es roja, todos vamos de rojo.Los políticos solo necesitan que nadie vaya a botar. Y a los ricos solo les molesta que los pobres estemos unidos. Las conversaciones en los trabajos deberían ser para criticar al jefe, no al compañero que es pobre como todos, aunque gana 100 euros más Mi padre me enseño que la riqueza sobretodo para los pobres esta en uno mismo y no en el dinero que los ricos tienen y nunca les es suficiente.

 30. lotas ha dit:

  De muestra botón: cuando sale un embargo en las noticias, ¿alguna vez dicen qué banco ha instado el deshaucio?

 31. Marc ha dit:

  Eric,

  Ets molt jove, tens 25 anys i la vida endavant!! Res de perdut!!! Els catalans com tú que tenen bona educació universitaria, idiomes, tenen una molt bona base per fer coses interessants. El més important és tenir una actitud positiva!! Finlandia va ser una experiencia no pas un fracàs!! El que cal és tenir amplitud de mires. Jo vaig estar a casa fins als 27 anys i content d’estar-hi.
  Per cert, hi ha empresaris que s’aprofiten, veuen 50 llicenciats com tu,et demanen les mil i una i et diuen que en paguen una porqueria (en el millor dels casos). Tu sigues valent, envia-ls a fer punyetes. Per cert, estàs donat d’alta a Linkedin? Si m’envies el teu e-mail t’afegeixo a la meva xarxa. M’ofereixo a donar-te un cop de mà.
  Endavant i molts ànims!

 32. pancho ha dit:

  pues ale, a emigrar que seguro que hablando catalán vais a llegar muy lejos.

 33. Víctor ha dit:

  Me parece que muchos de los llamados nuevos pobres realmente no habéis conocido la pobreza ni la conocéis, a mí me visitó la miseria cuando tenía 8 años, allá por el año 1970 fuí a caer en el barrio del raval de Barcelona; hijo de madre soltera sin recursos ni ayudas dormí por los portales, me tocó pasar hambre, descubri que los Reyes Magos no existían una noche en la calle. Bueno lo que quiero deciros con esto es que vosotros no sois pobres, más bien gente frustrada a nivel profesional y víctimas de la clase política. Pienso que no deberíais emigrar a ningún país y quedaros para recordar a la masa borreguil que más alla de PSOE-PP puede haber otro futuro.

  • LLUM ha dit:

   ESTO ES PARA VÍCTOR (POR CIERTO TE LLAMAS COMO MI HIJO).
   DE VERDAD ERES UN SUPERVIVIENTE, MADRE MIA, ESO SI ES POBREZA.

   SEGURO QUE TODO ESO
   TE HIZO SER UNA PERSONA FUERTE. ME GUSTARÍA SABER COM0
   SOBREVIVISTE A ALGO ASÍ Y SIENDO UN CRÍO. Y AHORA ¿ES BUENA TU SITUACIÓN? OJALÁ QUE SI.
   SALUDOS Y OLÉ POR TI

   • Víctor ha dit:

    Hola Llum, decirte que de aquella miseria salí de la manera más simple, dejándome llevar por el paso del tiempo y eso si, con ilusión ( de adolescente quería ser futbolista esto me evadía de lo que me rodeaba) muchísima suerte ( no tener problemas de salud, apartarte de las malas influencias etc), y una constante, marcarme pequeños objetivos, aunque para mí eran muy grandes; me saqué la FP II en l’ Escola del Treball, trabajaba de camarero para poder mantenerme porque no tenía nada, pero estuve en el sitio y en el momento adecuado (la suerte) y encontré trabajo en una Cooperativa relacionada con lo que estudié. Por suerte la crisis no me ha afectado. De todas maneras decirte que en mi comentario hacía referencia a la gente veinteañera, porque tienen la obligación de tener ilusión y esperanza, tu situación es muy diferente. Te deseo muchísima suerte, un saludo.

 34. marcos ha dit:

  Enhorabuena por la iniciativa a ver si de esta manera enseñamos a los políticos lo que verdadera mente nos afecta a los jóvenes y trabajadores en en general

 35. maria jose navarro bosch ha dit:

  Hola yo tambien soy una nueva pobre, con el futuro muy negro, he tenido que abandonar mi casa, con mis 2 hijos, porque tengo que subsitir con una ayuda de 426€ , asi que tenemos que vivir con mis padres, el cual solo cobra pensión mi padre de 81 años, mi hijo de 23 años, tampoco encuentra trabajo y no percibe ninguna ayuda. mi exmarido no pasa pensión a ninguno de sus hijos pues tampoco tiene trabajo, con 48 años, divorciada y con 2 hijos a mi cargo, me encuentro en una situación de desamparo total, hay dias que no tengo ganas de levantarme y salir a la calle, cuando te das la vuelta tu curriculum va directo a la papelera, y por internet , ya no se en que pagina mas darme de alta, infoempleo, laboris, segundamano,ebay,milanuncios etc etc.

  • LLUM ha dit:

   HOLA Mº JOSÉ, SIENTO MUCHO TU SITUACIÓN, NO TE DESANIMES. YO TAMBIÉN ESTOY SOLA CON MI HIJO, ES MENOR, Y MI MADRE VIVE CONMIGO, SU PENSIÓN SE VA ÍNTEGRA A PAGAR AL BANCO Y ESO QUE VIVO DE ALQUILER (QUE POR CIERTO DEBO YA VARIAS MENSUALIDADES), MI SITUACIÓN, COMO TÚ ES MALA, MALÍSIMA, NO ERES TÚ SOLA, HAY MUCHA, MUCHA GENTE IGUAL Ó PEOR, SIGUE FUERTE, LUCHANDO, POR TI Y POR TUS HIJOS. ES DIFICIL DE CREER PERO ESTOY SEGURA DE QUE ALGO CAMBIARÁ, SEGURO. RODEATE DE GENTE POSITIVA… BUENO TE LO DIGO YO QUE ME “OBLIGO” A MI MISMA HA HACERLO PORQUE ME ESTABA AISLANDO Y NO PUEDE SER.
   ENTIENDO TU DESÁNIMO PORQUE A MI TAMBIÉN ME OCURRE, ES MUY DURO. ANIMO

   • maria jose navarro bosch ha dit:

    hola, gracias por tus palabras de apoyo, la verdad es que el animo es lo que peor se lleva, te dicen tienes que salir. ser positiva, pero la salud se resiente, yo tambien tengo una hipoteca, que los 426€ de ayuda no alcanzan , la tengo en venta y tampoco se vende, hay personas aqui en el foro que dicen que si somos pobres como tenemos internet i ordenador, en mi caso yo no tengo, pero una prima mia, que voy todas las mañanas un ratito a su casa cuando dejo al niño en el colegio me lo deja, y hoy viendo la tel vi esta pagina y por eso entre, esperemos que las nuevas medidas del govierno ayuden a los jovenes como mi hijo a encontrar trabajo y a los mayores de 48 años parados de larga duracion como yo, ojala algun dia sea yo la que ayude a mis padres y no ellos a nosotros que somos 3 bocas mas, un beso amiga y animo para ti tambien

 36. LLUM ha dit:

  BUENO, BUENO, VEO AQUÍ TODA CLASE DE COMENTARIOS… ALABO LA INICIATIVA. YO TAMBIÉN SOY POBRE, PERO POBRE POBRE Y… ¿ENTONCES? ¿QUÉ HAGO CON UN ORDENADOR? ¿QUÉ HAGO CONECTADA A INTERNET?…
  CREO QUE LA PALABRA “POBRE” ABARCA MUCHO MÁS. LOS VERDADEROS POBRES NO PUEDEN CONTARNOS SU EXPERIENCIA A TRAVÉS DE UN BLOG.
  OTRO DÍA SEGUIRÉ HABLANDO DE ESTO. DE MOMENTO SOLO DECIR QUE TENGO 42 AÑOS, UN HIJO DE 12 AÑOS QUE HE CRIADO YO SOLA Y MI MADRE DE 70 QUE VIVE CONMIGO. MIS INGRESOS DESDE HACE MÁS DE SEIS MESES SON DE 8OOE. VIVO DE ALQUILER, 5OOE MÁS 1OOE DE GASTOS (AQUÍ NO HAY MÁS BARATO), DEBO A LOS BANCOS Y NO TENGO TRABAJO, ESTOY DE BAJA. AUNQUE LO HUBIERA NO PODRÍA, EN ESTOS MOMENTOS TRABAJAR.
  YO NO TENGO CARRERA, PERO NUNCA, NUNCA ME FALTÓ EL TRABAJO. HASTA HACE TRES AÑOS. EN ESTE TIEMPO HE TRABAJADO UN AÑO Y MEDIO… Y AHORA DE BAJA!!!!!!
  ¿QUÉ PUEDO HACER?
  ¿SOY POBRE?
  SEGUIREMOS EN CONTACTO.

  • elsnouspobres ha dit:

   Nuestra opinión es que cuando te conviertes en pobre no te llega un título oficial a casa de “nuevo pobre”.

   Como siempre hemos dicho, esto no es una competición de a ver quien está más mal. Es simplemente una plataforma donde recoger historias de personas que lo estan pasando mal a causa de su situación económica. Hay quien opina que no nos podemos quejar porque hay gente que vive en el calle. En este sentido, una reflexió: el que se muere de hambre en otros países también puede ridiculizar al que duerme en las calles de Barcelona ya que, en su punto de vista, es un privilegiado por tener comedores sociales, un sitio donde dormir cuando hace mucho frío, alguna moneda de la gente que pasa, etc.

   Coger conciencia de clase es muy importante en el momento histórico en el que vivimos. Ésta nos la borraron de la cabeza en los 80 y 90 y llegamos al siglo XXI pensando que todos éramos todos clase media. Pues no. Era mentira.

   Entendemos que la palabra ‘pobre’ pueda suscitar polémica y, para aclarar, consideramos pobres a aquellas personas que tienen dificultades para mantenerse económicamente a ellos y a las personas que están a su cargo y también a áquellos que tienen dependencia económica de otras persona o entidades (familiares, ONG’s).

   Que no nos unamos y, si se puede, que haya pelea entre nosotros. Eso es lo que quieren. No caigamos en la trampa.

 37. Retroenllaç: Els nous pobres « murrizketarikez

 38. Ana ha dit:

  Buenos días a todos! Descubrí ayer este blog escuchando en la radio Asuntos propios. Me pareció una buena idea, como lugar donde las personas que lo están pasando mal, puedan desahogarse, sentirse comprendidas, encontrar apoyo, aportar ideas…para nada como un sitio para competir. La situación de algunas personas se ha convertido en desesperada, claro que nuestros abuelos lo pasaron peor, la guerra, la post-guerra, el franquismo…pero eso no es consuelo para el que no tiene más que el kilo de arroz y macarrones que le dan en cáritas cada 15 días. Que es nuestra responsabilidad….pues puede ser. Por creernos que la bonanza iba a ser eterna, por creer que con estudios tenías el futuro asegurado, por creer en las “buenas intenciones” de los políticos, en las “buenas intenciones” de los bancos que nos prestaron el dinero con tanta “facilidad”…. en fin.
  A día de hoy vivimos con Miedo, el que tiene trabajo por miedo a perderlo, a no ponerse enfermo, a no quedarse embarazada… Y el que no tiene, si encontrará, si podrá pagar, si podrá comer, como mantendrá a sus hijos, a sus padres,…
  Me considero afortunada, mi marido aún tiene trabajo. Pero vivo con miedo en el cuerpo….Me encuentro en el limbo laboral de la nueva reforma, edades comprendidas entre 30 y 45 años. Pero repito, tengo suerte, aún entran ingresos en casa, pero cada día me pongo en la piel de aquellos que no tienen tanta suerte, pero que hasta hace nada vivían como yo, como nosotros….y quien dice que no nos puede tocar?
  Por eso me parece muy triste que aún se haga leña del árbol caído. Por favor, utilicemos esta iniciativa para ayudarnos, para crear algo positivo, una red solidaria, no para criticar al “pobre” porque él se lo ha buscado. O para hacer preguntas como lo de “si eres pobre, cómo tienes internet?”. Puedes ir a la biblioteca pública y conectarte media horita gratis, así de fácil.

  Un día estás arriba y al siguiente abajo, y nos puede pasar a cualquiera. No esperemos a eso para estar unidos y ayudarnos, para ser solidarios. Cuántos millones de familias más tenemos que estar en el paro para hacer algo? Cuántas familias más tienen que quedarse sin casa para que hagamos algo?
  Estoy del lado de Llum, de Maria José, del pobre chico que lloraba ayer desesperado en la radio, y de las personas como ellos, como nosotros…Todos. No podemos mirar para otro lado.
  Por favor, ayudémonos. Aportemos nuestro granito de arena. Somos muchos granitos, si los juntamos podemos hacer montañas.

  • maria jose navarro bosch ha dit:

   gracias por tu apoyo, la verdad es que es asi, si hace 7 años a mi me dicen , que yo estaria en esta situación, no me lo hubiese creido, soy auxiliar administrativa, y trabajaba en una inmobiliaria, fue una epoca de bonanza pero lo que dice el refran es cierto, cuanto mas subes, mas grande es la caida,entonces estaba casada, mi exmarido trabajaba en una empresa de cemento y mi hijo mayor en una empresa de pladur, nos compramos una casa , porque nadie imaginaba que los 3 nos ibamos a quedar sin trabajo, luego llegaron los problemas, la separación, etc etc, asi empiezan los problemas y van pasando los años y cada vez te encuentras mas frustrada, buscando ayudas para que por lo menos no nos falte la comida, `pero si no fuese por la familia ,desde luego que aun estariamos peor, es triste, muy triste, con ganas de trabajar y que se vea una persona en esta situacion, y la verguenza, porque se pasa verguenza, un saludo Ana y ojala a ti y a tu familia no os toque este mal. de corazon , un beso

 39. ivan ha dit:

  no mhe pogut estar, de copiar el teu article i enganxar-lo a la plana del facebook de CiU (https://www.facebook.com/ciu.cat?sk=wall), citant la font, es clar: ànims!

 40. juanjo ha dit:

  Hola a todos y felicidades por este espacio para expresarnos.
  Soy un afortunado que tiene trabajo, un trabajo que no es de mi gusto pero agradecido de tenerlo.
  El sector en el que trabajo, transporte internacional, hay una cantidad ingente de extranjeros que se ofrecen a trabajar en parejas por la mitad del salario de un español.
  Actualmente, tengo que estar tres semanas fuera de casa para poder llevar un sueldo digno.

  Saludos y muchos ánimos a todos

 41. ma ha dit:

  Hay que mantener la esperanza aunque sea dificil, lo mejor es emigrar.
  No recomiendo ir a Europa a enseñar el español, te pagan poco, y muy pocas horas.
  Mejor emigrar con la profesión que e intentar trabajar en eso.
  Sin conocer la lengua del país no merece la pena partir.
  Ánimo a todo el mundo.

 42. Molt bon article, no deixis mai d’ utilitzà la paraula escrita com arma per combatre l’engany de les promeses dels polítics i de la societat en general.
  La teva tieta àvia Àngela.

 43. Jaume ha dit:

  Hola Èrik
  Periodista, emprenedor? Mire’t totarreu.com, si encara no tens feina pot ser una oportunitat.

 44. Retroenllaç: De nous pobres i perduts a nous implicats: blogs, webs i xarxes reactiven la consciència ciutadana « Nereida Carrillo

 45. Gerard Folch ha dit:

  Hola Èrik
  un prec: si mai aconsegueixes treballar com a periodista en un mitjà independent del que t’en sentis orgullós, respon aquest comentari.
  Una abraçada i molta sort

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s